Har du mistet tænder? Sådan kan du løse det

Tandlægeregningen kan være hård for pengepungen, og har man mistet tænder, skal man typisk hoste op med et stort beløb for at få løst sit problem. Men sådan behøves det ikke nødvendigvis at være. Den dyre metode er at få indlagt en bro- eller implantatløsning, men det billigere alternativ er at få indlagt en velfungerende delprotese, som koster en fraktion af prisen. 

Hvad er en delprotese?

En delprotese er en tandbøjle, som sidder på de resterende tænder og skal tages ud og børstes morgen og aften. For at få indlagt en delprotese, er det et krav, at der er eksisterende tænder i munden, som protesen kan hænge sammen med. Har man de eksisterende tænder, kan en delprotese gå ind og imitere og dermed erstatte de mistede tænder, som så sidder fast via de eksisterende tænder, men også erstatter tandkødet, så man får et mere naturligt look.

Delproteserne er smarte og effektive

I dag er man blevet dygtigere til at lave disse delproteser, da de bøjler, de kosmetiske tænder skal sidde på, ikke er synlige. Det gør, at man med delprotesen stadig kan bibevare et naturligt tandsæt. Måske er du bekymret for, at tænderne – eller bøjlerne – vil falde ud, men det er ikke tilfældet. Det er hovedprioriteten, at de sidder godt fast, og til trods for, at man uden problemer kan tage delprotesen ud, når man skal vaske, børste og skylle den, rykker den sig ikke i munden, når man taler og spiser. Alt dette kommer fra erfaringer med førende tandlæger, og resultatet er kun blevet tilfredsstillende herfra.

Hvordan er behandlingsforløbet?

Først og fremmest skal det bestemmes, hvilken delprotese, der passer netop dig. Der er tre forskellige delproteseformer hos Søborg Tandlægerne, heriblandt:

    • Den dyre Rolls Royce-løsning: Trykknapsproteserne, som sættes fast med tryklås. Den ypperste løsning, hvis du vil have indlagt delproteser.
    • Den mest brugte: Delproteser med støbt stel og bøjler om tænderne. Kan “klikkes” af, når den skal rengøres.
  • Den billige: Flexi-protesen, som er lavet af mere simpelt akryl, men er den gode, billige model.

Efter, at du har fundet den rigtige løsning til dig, kommer du igennem et forløb, hvor aftrykket af tænderne og tandkødet skal scannes, som efterfølgende bliver opfulgt af to forskellige besøg med afprøvninger af proteserne, så man er sikker på, at man får indlagt den helt rigtige. Når man har fundet og afprøvet den rigtige løsning, som passer til ens tandsæt, går behandlingen i gang. Efter behandlingen kan man tale og spise, men føles det lidt anderledes, er det helt normalt. Her er et godt råd blandt andet, at man de første par timer øver sig i at læse højt for sig selv. Delprotesen er typisk en god løsning, hvis man blot har mistet et par tænder, men som sagt ikke ønsker at hoste op med et økonomisk graverende beløb, som en helprotese eksempelvis ville koste.