Hvem har ret til Sygedagpenge?

Er du i tvivl om, om du har ret til sygedagpenge? Eller vil du gerne bare vide, hvem der egentlig kan stille krav om disse kroner? Det er virkelig afgørende at vide, hvornår man har ret til den slags støtte. Står man pludselig uden job eller anden indkomst, er det meget vigtigt at kende sine muligheder.

Først og fremmest bør det nævnes, at man har ret til sygedagpenge, hvis man er ude af stand til at arbejde pga. fysiske eller mentale lidelser. Det er ikke afgørende, hvad man fejler ifølge loven om sygedagpenge. Det er dog afgørende, at man har haft en form for tilknytning til arbejdsmarkedet. Man kan altså ikke får sygedagpenge, hvis man ikke har haft en form for tilknytning. Nedenfor vil du kunne læse mere uddybende om, hvornår du kan stille krav til sygedagpenge.

Husk at være medlem af en fagbevægelse

Du skal selvfølgelig ikke bare læne dig tilbage og tro, at du så altid bare får dine penge. Selvom vi er rigtig godt forsikrede i Danmark, så er det en god idé, at du selvfølgelig har husket at melde dig ind i både A-kasse og fagforening. I de fleste tilfælde får man ikke brug for ret meget af det, du tilbyder. Men eksempelvis når det kommer til sygedagpenge, er det bare godt at have nogle af gå til.

Tænk, hvis du pludselig kommer ud i en situation, hvor du føler dig alene. Der er intet mindre behageligt, end at man pludselig ikke føler, man kan bunde. Har ud brug for sygedagpenge, men kender du ikke dine rettigheder, så bør du selvfølgelig kunen tage fat i en A-kasse og en fagforening. De kan hjælpe dig på vej.

Satser at kende

Det er måske meget rart lige at kende til de satser, man kan få udbetalt. Skal man have sygedagpenge, så er der ikke tale om fuldtidslønninger. Der er derimod tale om beløb, så man fortsat kan få hverdagen til at hænge sammen. Det er ikke noget, man bliver rig af, men sygedagpenge har også et helt andet formål. Nemlig at sikre folk i en svær situation af den ene eller anden årsag.

I 2019 er satserne steget en smule. Det betyder, at man kan få knap 19.000 kroner i sygedagpenge, hvis man er fuldtidsforsikret. Man kan naturligvis også være deltidsforsikret med sygedagpenge. Her er satsen omkring 12.500 kroner. Satserne er en smule anderledes, hvis man lige er blevet færdiguddannet. Det skal man selvfølgelig være opmærksom på. Derudover er sygedagpenge også reguleret, hvis man er forsørger. Det betyder, at man får en større sats, hvis man har en barn at passe med sine sygedagpenge.

Forskellen på almindelige dagpenge

Den primære forskel er, hvordan du skal søge job imens. Når du modtager almindelige dagpenge, skal du naturligvis være dokumenteret aktivt jobsøgende. Der gælder nogle ret anderledes regler, når det kommer til sygedagpenge. Man kan naturligvis ikke søge job på samme vis, hvis man fejler noget, og det er man beskyttet af. Man er dog fortsat firpligtet til at overholde bestemte krav, når man modtager sygedagpenge fra kommunen.