Overvej disse ting før du begynder at investere

Renterne i banken er ikke hvad de har været. Du kan ikke længere få en pæn, positiv rentetilskrivning på dine indestående længere. Derfor vælger flere og flere at kigge i retning af aktiemarkedet. At købe sin første aktie er bestemt en særlig følelse – men der er alligevel lige lidt, du skal have styr på før du begynder at investere.

Hvilken strategi ønsker du at bruge?

Her skal du både se det fra en aktiv og en passiv side. Den aktive side vil være spørgsmål såsom: ”Vil jeg handle dagligt, månedligt … årligt?”. ”Vil jeg sidde med kringlede Excel-ark, eller blot holde alle tal på investeringsplatformen?”. ”Ønsker jeg at lave bæredygtige investeringer, vil jeg gå efter det højeste afkast, eller en blanding?”.
Det passive spørgsmål kan være: ”Ønsker jeg at tjekke mit afkast hver dag – og kan jeg holde til det?”. Aktiemarkedet er meget svingende – og hvordan ville du reagere på at se, at 15% af din opsparing er forsvundet natten over? I starten er det måske ikke mange penge, der er på højkant, men på sigt kan selv den mindste ændring betyde et tab på tusindvis af kroner. Der er ikke noget svar, der er rigtigt eller forkert. Du skal gøre det, du føler dig mest tilpas med.

Hvilken handelsplatform skal du bruge?

Dette er også et spørgsmål, der splitter vandene, da folk har forskellige præferencer. Generelt set står det mellem 2 platforme – SaxoInvestor og Nordnet. De 2 platforme har begge en masse at byde på, samt et hav af fordele ulemper. Hvad med at læse en anmeldelse af Nordnet, eller en SaxoInvestor anmeldelse? Der findes mange investorer derude, som har haft flere millioner investeret på de forskellige platforme, og kender platformenes styrker og svagheder ud og ind.

Aktiv eller passiv investering?

Endnu et spørgsmål, der kun kan svares på af dig selv. Har du tiden, analyseteknikkerne og modet til at lave aktive investeringer? Eller foretrækker du at få en fond til at investere for dig – i bytte for et gebyr?
Langt de fleste investorer begynder med at lave aktive investeringer – og det kan også godt være en fordel. Aldrig handl for mere, end du har råd til at tabe – og det råd skal du holde fast i, uanset om du vælger aktiv eller passiv investering. Fordelen ved aktiv investering er at du lærer markederne og de forskellige handelsinstrumenter at kende. Bliver du grebet af det, sætter du dig måske ind i hvad teknisk analyse er for en størrelse – og til sidst har du en masse, uundværlig viden om investering. Aktiv investering er også hvad de fleste ser som det sjoveste, men det er ikke nødvendigvis det, der giver dig det bedste afkast.