Sådan sparer du penge i hverdagen uden at mærke det

Alle vil gerne spare penge, men det er ikke alle, der er villige til at gøre, hvad der skal til. For at spare kræver som ofte ofrer – i form af flydeligheden af hverdagen, nydelsen af livet og nemhed af dagligdagen. Disse ofre kan være svære at lave, fordi de er i dit liv lige nu, mens du ikke helt kan forestille dig, hvordan livet vil være med de ekstra penge, du vil spare. Vores hjerner er kodet således, at vi i højere grad værdsætter det, vi har nu, end noget vi måske får i fremtiden. Det er dog muligt at spare penge, uden at skulle give så mange positive ting i dit liv op.

Her kan du sætte ind

Det gælder om at analysere dit liv og se efter, hvor der er områder, du måske kan ændre lidt i. Her er nogle eksempler:

  • Hvis du er ryger, kan du sænke din daglige udgift ved at skifte til e-cigaretter. E-cigaretter indeholder stadigvæk nikotinen, men er over tid billigere (dog dyrest i starten, da du skal købe et kit først). Magasinet The New Republic lavede en undersøgelse, der viste at du har sparet penge efter 51 dage, hvis du skifter til e-cigaretter og derefter sparer du hver dag. Undersøgelsen er med amerikanske tal og priser, men den gennemsnitlige pakke cigaretter koster i USA 37kr og i Danmark ca. 40kr.

  • Hvis du er typen, der altid holder boligen rigtig varm, kan du med fordel skrue lidt ned, så du stadig kan holde varmen, men så du også spare lidt penge på varmen – du kan gøre det samme med vand og lys.

  • Hvis du bor tæt på dit arbejde, kan du prøve at cykle eller tage offentlig transport i stedet for bilen. Det ligner, at offentlig transport bliver billigere og olie bliver dyrere.