Hvad er forskellen på at være iværksætter og selvstændig

Er du selvstændig eller iværksætter – ja det er godt spørgsmål, men hvor ligger forskellen egentlig?

En der er selvstændig er en person, som erhvervsmæssigt arbejder for sig selv. Dvs. det kan være en selvstændig frisør, en selvstændig bilforhandler, eller en selvstændig elektriker. Disse personer forbinder vi typisk med at være selvstændig, fordi det er erhverv som vi alle kender og der er i princippet ikke noget nyt der skal iværksættes, personen er bare selvstændig i stedet for at være ansat et sted.

Det at være i iværksætter er i princippet det samme som at være selvstændig, men det bliver tit forbundet med når det er noget nyt der skal i iværksættes. Det kan fx være forskellige tech-virksomheder som programmerer et nyt system som aldrig er set før, eller folk der tilbyder en helt ny service som skal sættes i gang, så forbinder man typisk dette med iværksætteri eller at ”være iværksætter”.

De to begreber smelter dog typisk sammen, og hvis du hellere vil kaldes iværksætter i stedet for selvstændig kan du bare gøre dette. Ingen af begreberne er en beskyttet titel, og når noget ikke er en beskyttet titel kan alle i princippet kalde sig det.

Lige meget om du vil kaldes iværksætter eller selvstændig kræver det dog at du starter din egen virksomhed op, altså opretter et CVR-nummer så Skat og andre myndigheder ved at du er en virksomhed.

Når du så er i gang med din virksomhed handler det selvfølgelig om at få tjent nogle penge til din virksomhed, så du med tiden kan leve af det på fuld tid. Du kan også drive virksomhed ved siden af dit studie, eller samtidig med at du har et normalt 8-16 job. Dette kræver dog at du har tid til at drive din virksomhed ved siden af et almindeligt job, for lige meget om du kalder dig iværksætter eller selvstændig kræver det hårdt arbejde, hvis du vil have succes.